"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

Tuesday, October 11, 2011

Jodoh Ajal ALLAH yang TENTUkan!!

Assalamualaikum~




Ni apasal rajin sangat nak hupdate??sebab arini relax sikt..eh bukan tiaptiap hari ker relaxs!!!miahahaha...berbalik pada tajuk nak citer panjang lebar lani..bab jodoh..pertemuan....ajal..maut semuanya Allah yang tentukan!!!why aku nak buat entry macam ni??aku kan dah kawen??hahaha..sajaaja nak kongsi dengan korang laaaaaa...nak bagi pandangan dan nak kongsi pengalaman dengan korang yang tersayang..ehehehe..


Jom citer bab JODOH dulu...ada ker sesaper yang tanak kawen???gila abnormal ker haper??:P JODOH ni complicated sikit tapi tak semua orang akan rasa macam tu..sebab semuanya dah tertulis sejak awalawal lagi kan..ada orang tu smooth jer perjalanan hidup dia..JODOH datang bergolek depan mata..tak yah susahsusah nak gaduh rebutrebut..guna ayatayat manis..falsampah semua tuh..habiskan duit beli itu ini..ini hanyalah sekadar contoh yer...ada plak yang kena berusaha keras sikit sebelum dapat or jumpa JODOH dia kans???sabor jelah...


Pada pendapat aku kalau ALLAH dah tentukan dia tu JODOH kau..kau tolak macam mana pon tetap kau akan diJODOHkan dengan dia...tapi kalau dah dia tu bukan JODOH kau..kau usaha sekeras mana pon jangan harap la..tetap tak berJODOH!!!so redo jelah dengan ketentuanNYA..Berdasarkan pengalam aku la..aku penah reject BoO sebelum ni sebab aku pilih sorang jejaka A(bkn nama sebenar)..sebab apa aku reject BoO??sebab aku rasa jejaka A ni lebih sempurna..muahaha..aku rasa jejaka A ni mampu bimbing aku lebih baik..tambahtambah plak dia stok ustazustaz..kau tanak laki kau setiap waktu pegi masjid berjemaah.pas maghrib pegi kelas agama kat masjid..talbiah aku tetiap pagi sebelum pegi keja..kau tanak laki kau kuat agama????ahahahaha...gila tanak!!!tapi aku bukan stok ustazah pilihan!!!sebab tu jodoh tak kuat gamaknya...JODOH dengan BoO lebih kuat macam ada magnet..macam lekat dengan gam gajah gitu...6 taon memang patut la guna gam gajah pon..heheh..Alhamdulillah aku bersyukur dengan ketentuan ALLAH...sebab dia naif dia nak belajar..sebab dia rasa serba kekurangan dia akan sentiasa merendah diri dan perasaan EGO tidak setinggi gunung everest..cuba kalau berilmu melebihi jangkauan...kau salah sikit jer..dia membebel siang malam tak habis!!!BoO selalu cakap "abang ni jahilkan..tak pandai tentang agama"aku akan jawab "takpela bang..semua tu boleh belajaq!!yang penting ada kemahuan ja" dan sekarang BoO IMAM aku waktu solat..walau pon jarang kami dapat berjemaah..tapi tiap kali berjemaah masa berdoa mesti rasa terharu macam nak nangis!!nak gugur jantung aku!!sumpah tak tipu!!!leviuBoO..untuk jejaka A mungkin aku tak sebaik dia soo sekarang aku rasa dia dah ada pengganti yang samasama baik dengan dia..:) semoga jodoh berpanjangan!!


Tapi kalau dah takda JODOH dah bertunang pon boleh putus!!hari perkahwinan pon boleh tak jadi..sedih kan!!even dah bercinta berpuloh taon pon boleh kawen dengan orang lain kans???dah kawen pon boleh bercerai berai..Nauzubillah..mintak simpang!!!semoga aku dengan BoO berJODOH dunia & akhirat!!amin~



Soal maut pulak..apa boleh kata rahsia ALLAH kans??sekarang ni tak tunggu tua dah nak mati..mudamuda la yang lagik ramai meninggal sekarang ni..siapkan lah diri tu jer..kadangkadang kita ingat orang yang ada penyakit kritikal tu nak mati dulu..alihalih yang sihat tubuh badan tu yang arwah..so apeape pon sentiasalah berdoa semoga dipanjangkan umur kita dan diberi petunjuk ke arah jalan yang diredoi ALLAH~ngeri nak cite pepanjang bab ajal maut ni...so sekian jelah..hehehehe....


Ehhhh...jom tambah sikit lagi...bab REZEKI plak...tu pun bukan hak kita nak mintak lebihlebihkan??kau usaha lebih kau dapat lebih lah..tapi kalau ALLAH nak uji usaha macam mana pon belum rezeki tak dapat jugak kan???okeh meh nak bagi contoh keadaan sekeliling aku..berdasarkan pengalaman yang dikongsi dengan kawankawan aku jugak!!!wey kalau hampa taksuka bagitau aku buleh delete entry ni..ngadakan aku...:P
macam geng aku sorang ni dah lama kawen dan dah ada anak..hemmm tapi belum ada rezeki nak duduk sekali sebab anak kecik lagi so kena bagi mom jaga..hari minggu jer balik spend time sesama..takpe nanti anak hang besaq sikit buleh la hepi family under one roof..muahahaha...geng aku sorang lagi plak baru kawen then terus +ve pregnant tapi terpaksa long distance dengan husband dia..sorang utara sorang selatan..sabo jelah gengs..belom ada rezeki nak dok sesama..janji bahagia..tak kurang kasih sayang tu..:)
aku plak boleh dikatakan semua lengkap bagi aku..duduk dekat dengan BoO..duduk sebumbung dengan family(mak aku) tapi belum rezeki aku nak menimang cahayamata..:( hanimun memanjang tapi usaha+doa jangan putus okeh..ALLAh takkan memberi ujian/dugaan diluar kemampuan hambanya..ada somebody dulu penah cakap kat aku..dan aku ingat sampai sekarang...





Motif pic..ciwi tipon baru..AAK&KA(geng aku ja paham)


 malam tanpa flash


tanpa flash jugak


menggunakan flash..

1 comment:

cpahniza said...

btoi la syg...cik tunang putuih...lg sbulan nk mnikah...suma dh prepare...tup tap tup xjdik..time tu mmg rsa sgt2 lah down...tp lma2 dh ok...dh bgn balek...jdoh suma dh ditentukan oleh Allah...mgkin bkn dia yg tbaek...

hati berbicara~

Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz utk kita. Ianya urusan yg pasti. Apa yg tak pasti, sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya. Wallahu'alam..~